...
Laza póráz, nem húzza a kutya a pórázt
Amikor húzza a kutya a pórázt, és nem tudsz mit tenni...

Ezért húzza a kutyád a pórázt

Laza pórázra vágysz? Unod hogy folyton futnod kell a kutyád után? Hogy a saját feje után megy, és mindenhová odarángat? Hiába hívod be, hiába kiabálsz, rád sem hederít? Akkor jó helyen jársz! Képzeld el, hogy egycsapásra odafigyel rád, és első szóra visszamegy hozzád! Megmutatom hogyan legyen laza a póráz és engedelmes a kutya.

Szerző: Csizmadia Réka kutyaoktató és -tréner

Képzeld el, hogy csodás napon, elindulsz egy könnyed sétára, de amint ráteszed a kutyádra a pórázt, a kutyád T-Rexxé változik, előreindul, és úgy húz maga mögött, mint Frakk Károly bácsit. A kutyád úgy rohan mintha nem lenne holnap. Figyelmen kívül hagyja a kommunikációdat, és a jelenlétedet csak megy a szagok után. Forgatja a fejét és gyorsít, te meg szaporázod a lépéseidet, hogy ne okozzon a nyakörv fájadalmat neki. De amint gyorsítasz ő még gyorsabban megy.

Ez borzasztóan frusztráló, nem jó ha húz a kutya. Erre még rátesznek egy lapáttal a rosszalló és ítélkező emberek, akik elsétálnak melletted. Te pedig egyre tehetetlenebb és türelmetlenebb vagy, arról ábrándozol, hogy egyszer majd a belvárosban sétálsz szépen, laza pórázzal és élvezed a kutyáddal közösen töltött időt.

Én is átéltem ezt. Vannak kutyák, akik tanítás nélkül is szépen, nyugodtan sétálnak, de Lucky az én weimari vizslám nem ilyen. A legtöbb kutya húz. Sokszor még a legfinomabb jutalomfalat sem tudta kimozdítani ebből.

Kutya sétáltatás laza pórázzal, nem húz a kutya, szaglászik és érdeklődik
Laza póráz? Lehetséges, de nem mindegy hogy tanítod meg (Freepik)

De valójában miért húz a kutya?

Alapvetően a kíváncsiság, érdeklődés és a környezet minél gyorsabb megismérese, ami felgyorsíthatja a kutyád tempóját. Egyszerűen fogalmazva: fut az orra után! Ez a legfőbb oka, annak hogy a kutyád nem foglalkozik azzal, hogy te is ott vagy. Inkább a célját szeretni mindenáron elérni.

A kutyád mérete, kora és fajtája is okozhatja azt hogy a kutyád lényegesen gyorsabban nálad. Egy csivava nem fog végighúzni a körúton.

A másik tényező a környezet, ami egy olyan ösztönállapotot kapcsol be a kutyádban, ami látszólag nehezen kezelhető. De van megoldás. Segítened kell a kutyádnak hogy kielégítse az ösztöneit!

De hogyan segítheted a kutyád az ösztönei kielégítésére?

A kutya csak a te kedvedért sétál lassan, mert igazán ő menne, rohanna, szimatolna. Ha olyan környezetbe kerül ahol túl sok az inger, akkor a kutya túlterhelt lehet. 

Érdemes a sétákhoz kezdetben olyan környezetet keresni, ami nyugodt és kevés inger van benne. Itt meg tudod tanítani a kutyádnak, hogy melletted sétálni sokkal jutalmazóbb, mint azt gondolná. Itt van lehetőséged egy hosszú póráz segítségével hagyni, hogy a kutyád kedvére szimatoljon, de közben rád is figyeljen.
A póráz húzás egy tünet, amit a holisztikus kutya tréning segítségével könnyen kijavíthatsz.

Laza pórázas séta tanítása online tanfolyam
Szaglászás miatt is húzza a pórázt a kutya (Freepik)

A laza pórázas séta tanulásához keress új helyszíneket

A környezet, ahol most sétálsz túlterheli a kutyádat és izgatottá válik, így nem tud sem rád sem a legfinobb libamáj jutalomfalatra koncentrálni. Egyedül te tudsz neki segíteni úgy, hogy egy kevésbé ingergazdag helyszínt választasz a sétákhoz. A nyugodtam helyszínen el tudod kezdeni megtanítani a kutyádat arra hogy hogyan szeretnél vele sétálni. És itt van a laza póráz sikerének titka! Neked kell előbb meghatároznod, hogy hogyan is szeretnéd sétáltatni. Talán úgy hogy a kutyád pár méterre előtted sétál, vagy melletted, vagy esetleg mögötted. Ezek fontos kérdések és az új élvezhető sétához elkerülhetetlen, hogy még a tanítás megkezdése előtt megválaszold.

A legjobb nyuglamas helyszín a lakás, ezért a legjobb ha a lakásban gyakoroltok először. Utóna jöhet egy kis zárt udvar, ahol nincsenek igazán ingerek, csak esetleg zajok. A kutya elárasztása ingerekkel nem túl célravezető. A leghatékonyabb módszer az ingerek fokozatos növelése. Ha egy helyszínen már megy a laza pórázon sétálás, akkor tovább léphetsz egy eggyel ingergazdagabb helyszínre. Ha a kutya ismét húzni kezd, akkor lépj vissza az előző helyszínre, és ott gyakoroljatok még.

Mire lesz szükséged a laza póráz gyakorlásához?

 • nyakörv vagy hám
 • póráz – rövid és hosszú
 • jutalomfalat/dícséret, játék, jutalomfalattartó
 • klikker
 • türelem és pozitív hozzáállás
Klikker használata
Klikker minden kutyához

Hám vagy nyakörv jobb a laza pórázas sétához?

A jól megválasztott eszközök, mindig sokat segítenek. A jól felhelyezett nyakörv egy véletlenül megrántott póráz esetében nem okoz sérülést a kutyád nyakában. A nyakörv pontos helye a kutya nyakának legfelső egy harmadától a füle tövéig tart. Ez az a vonal, ahol nem sérülhet a nyak.

Mikor használjak hámot?

A hám használatát akkor javasolom, ha a kutyádnak már vannak rossz tapasztalatai a póráz megrángatásával kapcsolatban. Ha a korábban már sokszor visszarántottad a pórázt ahelyett hogy vezényszóval próbáltad volna meg visszatartani, akkor mindenféleképpen hámot használj.

Hámból érdemes a kutyád méretének a megfelelőt kiválasztani, ami nem szorítja, nem vág be a kutya lába tövénél. Előny ha van egy karabiner a mellkasán. Így biztosan nem tudod a berögzült rángatást alkalmazni. Igen sajnos neked is lehetnek az eddigi tapasztalataid miatt rossz szokásaid.

Mikor térhetek vissza a nyakörv használatához?

Ezeket fel kell ismerned a rossz szokásokat – például póráz rángatása – el kell hagynod, és új módon kell hozzáállnod a kutyás problémádhoz. Miután a saját rossz beidegződéseidet kiiktattad, simán simán visszatérhetsz a nyakörvhöz, már ha még akarsz.

Rövid vagy hosszú póráz?

Röviden: mind a kettő.

Jelenleg ma Magyarországon minden kutyának pórázon kell lennie közterületen, a biztonság miatt. De egy 1,5-2 méteres póráz nem feltétlenül alkalmas arra, hogy a kutyád kellőképpen kiélje a szükséges fizikai és mentális igényeit. Én rendszerint 5 méteres pórázzal indulok sétálni, így a kutyám egy látszat szabadsággal nagyobb távolságokat tudjon felfedezni ott, ahol ezt biztonságosnak ítélem.

Ahhoz, hogy ne egy komédia szereplőjévé válj aminek a fő szereplője a feszes póráz, érdemes kutya nélkül megtanulni a póráz használatát. Minden hosszú póráz esetében szükséged lesz mind a két kezedre. Az egyikkel engeded, a másikkal tartod vagy begyűjtöd. Ezt talán úgy a legkönnyebb szemléltetnem, mint amikor a hegymászó segíti a társát és tartja illetve adagolja a kötelet, ami a mászáshoz szükséges.

Vannak automatikusan visszahúzható pórázok, ezeket csak a laza pórázas séta elsajátitása és begyakorlása után érdemes használni.

Automatikusan behúzható póráz, laza pórázas séta tanításához nem alkalmas
Automatikusan behúzható hosszú póráz (Freepik)

Jutalmazás, de mivel?

A tanulási folyamat során ki kell választanod a megfelelő jutalomfalatot – a Millie Dog Gazdi Klubban (lentebb görgetve találsz infókat a klubról) külön videó van a jutalmazásról a Kutyanevelés 1×1 online tanfolyamban. Ahogy haladsz a tanulással, váloztass a jutalmazáson! Használj különböző jutalmazási módokat mint például játék, külső jutalmazás vagy dicséret, de emellett használd a környezetet is jutalmazásra.

Hogyan jutalmazd a kutyádat a laza pórázas séta oktatás közben?

Először figyeld meg, hogy milyen a testtartásod a kutyasétáltatás közben: ha a kutyád a bal oldalon sétál, akkor jobb kézben fogod a pórázt a hasad előtt. Ezt majd a tréningek végeztével visszacserélheted a kutya oldali kézbe, de bal oldali kezedet most arra használd hogy jutalmazd a kutyád pontosan azon a helyen, ahol szeretnéd hogy sétáljon.

Általában térd magasságában vagy azonos vonalban a földön érdemes jutalmazni, attól függően mekkora a kutyád. Ja és vigyázz a derakadra, ne hajolj, amikor jutalmazol, hanem inkább kitörésben guggolj. Ebben az esetben a jutalomfalattartót érdemes a bal oldalara tenni, hogy a kutya orrát mágnesként vonzza magához. Ez segíti a tanulást, de később inkább a hátad mögé kerüljön a jutalomfalat táska.

Kutya sétáltatása laza pórázon bal oldalon
Kutya sétáltatása laza pórázon bal oldalon (Freepik)

Jöhet a klikker?

A megfelelő módon használt klikker úgy működik mint egy fényképezőgép. Amikor a kutyád azt csinálja amit szeretnél, akkor klikkelsz majd jutalomfalatot adsz. A klikker hangjára a kutya pillanatképet készít a fejében arról, hogy mit csinál éppen – hiszen a klikker hangja után mindig jön a jutalomfalat, és meg akarja majd ismételni amit tett, hogy megint kapjon jutalomfalatot. Ha új vagy a klikker vagy jelőlőszó használatában, akkor görgess le az oldal aljára, és meghívlak a Millie Dog Gazdi Klubba. A klubban megtalálod a Kutyanevelés 1×1 online kutyás tanfolyamot, amiből mindent megtanulhatsz a klikker használatáról.

Hogyan sétáltasd a kutyád az tanítás alatt?

Nagyon fontos, hogy az ingerszegény környezetben megtanult viselkedési formákat szépen lassan kell beépíteni a mindennapi sétába is. Amíg ezeket ingerszegény környezetben megtanítod, addig ha a kutya húz, akkor a következőket kell tenned:

 1. megállsz
 2. szemkontaktus
 3. fordulás
 4. jutalmazás
 5. séta a másik irányba
 6. majd újra fordulás.

Érdemes inkább tömböket sétálni és sokat forgolódni és használni azokat a vezényszavakat amiket már ingerszegény környezetben megtanítottál vagy elkezdted tanítani.

FONTOS! Ha valahova oda szeretne húzni, akkor figyelj oda, hogy a fordulás után adj valami feladatot a kutyádnak, hogy ne a húzását jutalmazd. Ezenkívül csak úgy engedd oda a kutyádat ahhoz a helyhez amihez oda akar húzni, hogy laza pórázon megy odáig. Ezt úgy éred el a legjobban, hogy a fent említett megállsz – szemkontaktus – fordulás – dicséret – jutalmazás – fordulás sorozatot addig folytatod, amíg laza pórázon nem éritek el a helyet amihez oda akart menni. Ha már megérkezett, akkor mondd neki, hogy „Mehetsz szimatolni”. Miért fontos ez? Mert ha odahúz a kutyád az általa kiválasztott helyre, akkor már meg is jutalmazta saját magát és a viselkedését, hiszen elérte a célját.

Csizmadia Réka vagyok, és segíteni fogok Neked!

Számos olyan gazdinak segítettem már, akik abban a helyzetben voltak mint most te. Több évtizedes tapasztalatom van a kutyák tanításában. A legnagyobb örömöt az okoz, amikor egy gazdi azt gondolja a saját problémájáról hogy az szinte megoldhatatlan, aztán pár tanács után „megfordul vele a világ”. Ami addig lehetetlennek tűnt, az egyszerű rutinná válik. Bárcsak az élet minden területén így működne…

Iratkozz fel a levelezőlistámra, és meghívlak egy zárt klubba, A Millie Dog Gazdi Klubba, ahol olyan elkötelezett gazdik vannak mint Te. Ott minden segítséget meg fogsz kapni amire szükséged van. A klub havi előfizetéses rendszerben működik, DE a töredékébe kerül annak mint amit jelenleg csak a kutyusod ételére költesz. 

Milyen előnyökkel jár a Millie Dog Gazdi Klub tagság?

Hozzáférés a naprakész kutyás tudáshoz

Online tanfolyamok, workshopok, előadások, kérdezz-felelek minden hónapban.

Kutyaiskola kutyás problémák gyors megoldása segítség
Kutyás problémák gyors megoldása

Online segítségnyújtás profi trénerektől és jófej gazdiktól a hét minden napján

Kutyaiskola kutyás gazdik közössége kutyás klub
Hozzád hasonló gazdik közössége

Sikerek és kudarcok megosztása, jótanácsok és online "party-k"

Ezt mondják rólam akiknek már segítettem

"Professzionális segítséget kaptam"
Vélemények 1
"Órákig tudtam volna még hallgatni Rékát"
Vélemények 2
"Maximális odafigyeléssel és türelemmel foglalkozott velünk"
Vélemények 3
"Ajánlom minden kutyabarátnak"
Vélemények 4

Hogyan csatlakozhatok a Millie Dog Gazdi Klubhoz?

1. LÉPÉS: Iratkozz fel a levelezőlistámra

Kattints az alábbi gombra, add meg a vezetéknevedet és a legjobb email címedet amin elérlek:

2. LÉPÉS: Ismerd meg a Millie Dog Gazdi Klubot

Küldök pár emailt részletes információkkal hogy megalapozottan dönthess. Beleshetsz a klubban elérhető online tanfolyamokba is.

3. LÉPÉS: Csatlakozz a Klubhoz

Küldök egy linket a emailben, amire kattintva be tudsz jelentkezni a klubba.

4. LÉPÉS: Élvezd a magabiztosságot!

Legyél minél aktívabb a Klubban, tanulj és kérj segítséget, hogy egy idő után már te segíthess másoknak (Psszt: jutalmat is fogsz kapni).

Mit kapsz a Millie Dog Gazdi Klubban?

Online Welcome Party + ajándék amit postán küldök

Összes korábbi tanfolyam

Új online tanfolyam minden hónapban

Összes korábbi workshop felvétele

Új online workshop előben minden hónapban izgalmas feladatokkal

Közösségi funkciók, chat, posztolás zárt rendszerben

Kutyapéntek Rékával online kérdezz-felelek havonta kétszer

Hozzád hasonló jófej kutyás gazdik közössége

Készen állsz új kalandokra a kutyáddal? Kattints az alábbi gombra:

30 napos pénzvisszafizetési garancia kockázat nélkül

FONTOS! A gombra kattintva még csak információkat fogok küldeni, most nem kell fizetned semmit. A Millie Dog Gazdi Klubba való belépésed után az előfizetésedet bármikor lemondhatod egyetlen kattintással (minden email alján megtalálod a linket). És még valami, 30 napos pénzvisszafizetési garanciát vállalok, ha mégsem azt kaptad amire számítottál, csak küldesz egy email egy számlaszámmal, és vissszafizemet az előfizetési díjadat. Nincs vesztenivalód, hogy mit nyerhetsz azt viszont csak akkor tudod meg, ha regisztrálsz 🙂

GDPR előírásoknak megfelel

Ha később meggondolod magad, akkor BÁRMIKOR törölheted magad a listánkról. Az adataidat is módosíthatod. Az adataidat bizalmasan kezeljük, soha nem adjuk el és nem osztjuk meg senkivel. Az adatokat kizárólag arra használjuk, hogy Téged elérjünk, hogy Veled tartsuk a kapcsolatot, és hogy minél jobb ajánlatokat küldjünk Neked és a kutyádnak. A rendszerünk minden GDPR előírásnak megfelel.

Copyright 2020 – 2024 – Millie Dog, Minden jog fenntartva.
Adatvédelem | Cookie tájékoztató
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.